Ett citat om hur bra Bergslagens Arbetsmiljö är på  all typ av rehabilitering”

Ögon

Irriterade ögon

Man kan bli irriterad eller röd i ögonen av flera olika anledningar. Till exempel kan ögonen bli irriterade av rök, simbassängsklor, kontaktlinser eller smink. Besvären kan också bero på att ögonen är torra, att man är allergisk mot något eller att man har fått en inflammation eller infektion.

Bra att göra rent ögat

Om ögat är rött och irriterat kan man skölja det med vatten för att se om det hjälper. Svider vattnet kan man pröva med koksaltlösning i stället, det kan kännas lite lenare för ögat. Man kan göra egen koksaltlösning genom att blanda en milliliter – ett kryddmått – salt i en deciliter kokande vatten som sedan får svalna. Man bör bara använda nygjord lösning. Färdiggjorda koksaltdroppar finns att köpa på apotek.

Är ögat kladdigt eller har klistrats igen, vilket till exempel kan hända när man är förkyld, kan man tvätta med ljummet vatten med hjälp av en bomullstuss. Det bästa är att tvätta från den yttre ögonvrån mot den inre, eftersom det är lättare att få rent ögat på det sättet.

Ibland kan ögat irriteras av en infektion i en talgkörtel på ögonlockskanten, en vagel. Då kan man badda vageln med en bomullstuss eller kompress som man fuktar med vatten. En vagel läker oftast av sig själv inom en–två veckor.

Skräp eller smink som har kommit in i ögat kan man vanligtvis få ut genom några blinkningar. Om det inte hjälper kan man skölja ögat med rent vatten.

Om man använder kontaktlinser

Om ögonen är irriterade och man använder kontaktlinser kan det ofta hjälpa att använda glasögon i stället i några dagar. Misstänker man att man har fått en ögoninfektion ska linserna tas ut på en gång.

Det kan skava och klia om ögonen är torra

Om det skaver, svider eller kliar i ögonen kan de vara torra. Då kan man också känna sig trött i ögonen. Eftersom tårbildningen minskar när man blir äldre blir ögonen torrare med åldern. Ögonen kan också bli torra av vissa läkemedel.

Andra orsaker till torra ögon kan till exempel vara att man sitter länge framför datorn, arbetar i dåligt ljus eller vistas i torr, varm, rökig eller dammig luft. Därför kan besvären ibland lindras genom att man förändrar sin miljö. Till exempel kan man undvika att ha tv- eller datorskärmar för högt placerade för att slippa titta uppåt, eftersom det gör att man blir torrare i ögonen.

Receptfria medel

För att fukta torra ögon kan man droppa särskilda tårersättningsmedel i ögonen. Om man behöver droppa många gånger om dagen eller till natten kan det vara bra att använda ögongel, som är mer trögflytande och därför stannar kvar lite längre i ögat.

Har man en vagel eller om ögonen svider och känns grusiga kan man använda en mjukgörande ögonsalva. Tårersättningsmedel, gel och ögonsalvor finns att köpa receptfritt.

Mot många typer av allergier finns det receptfria läkemedel som brukar hjälpa bra.

Undvik att gnida i ögonen

Har man fått en infektion i ögat kan den spridas till det andra ögat eller till andra personer. En ögoninfektion kan till att börja med likna andra typer av ögonirritationer. Om man är irriterad i ögonen är det därför bra att undvika att gnida sig i ögonen och att vara noga med att tvätta händerna för att minska risken för smitta.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har irriterade ögon och inte har blivit bättre efter att ha behandlat sig själv i en vecka, bör man kontakta vårdcentralen. Om ögat är varigt och inte har blivit bättre inom tre-fyra dagar bör man också kontakta vårdcentralen.

Man bör även kontakta vården om man fått in något skräp i ögat som inte går att skölja bort. Detsamma gäller om det värker i eller omkring ögat och ögonvitan blir kraftigt röd.

Använder man kontaktlinser och ögat är mycket irriterat bör man kontakta sin optiker för råd.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Källa: www.1177.se