Ett citat om hur bra Bergslagens Arbetsmiljö är på  all typ av rehabilitering”

 Mage och tarm

 

Förstoppning

Hur ofta man går på toaletten varierar från person till person. Att ha avföring ett par gånger i veckan kan vara lika vanligt som att ha det flera gånger om dagen. Om man är förstoppad brukar man tömma tarmen mindre än tre gånger i veckan och ha någon form av besvär, till exempel att man är hård i magen.

Orsaken kan vara för lite fibrer och mycket stillasittande

Förstoppning kan bero på att man äter för lite fibrer och får i sig för lite vätska. En annan orsak kan vara för mycket stillasittande. Ibland kan man få trög mage tillfälligt om man byter miljö. Kvinnor kan få besvär i samband med graviditet eller mens och vissa läkemedel kan ge förstoppning som biverkning.

Ät fiberrikt och drick mycket vatten

Man kan själv pröva att förebygga sina besvär.

 • Drick tillräckligt. Tarmen behöver vätska för att avföringen ska hållas mjuk. Ett glas vatten extra till varje måltid kan göra skillnad.
 • Byt ut mjölk mot yoghurt eller filmjölk, eftersom mjölk kan vara stoppande.
 • Ät regelbundet och fiberrikt. Fibrer gör det lättare för tarmen att arbeta och finns framför allt i grovt bröd, müsli, frukt eller vetekli. Grönsaker som blomkål, broccoli, bönor och ärtor är rika på fibrer.

Ibland kan det hjälpa att tillsätta tre till fyra matskedar vetekli i maten. Om man vill kan man istället laga till en fiberrik blandning som man kan ta ett par matskedar av till gröten på morgonen. Ett förslag på en sådan fiberrik blandning finns längre ner i texten.

Det kan vara bra att veta att man ofta blir lite gasig i magen när man ökar mängden fibrer i maten. Besvären brukar minska efter ett tag.

Promenera bort besvären

Att röra på sig regelbundet, till exempel promenera, gör att tarmen fungerar bättre. Ju mer man motionerar desto bättre sköter sig magen.

Bra med regelbundna toalettvanor

Försök att gå på toaletten vid samma tillfälle varje dag. Att sitta på toaletten i lugn och ro en stund efter frukost brukar vara bra.

Viktigt att man inte håller sig

Om man känner att man behöver gå på toaletten under dagen är det viktigt att man inte försöker hålla sig. Om man dröjer med toalettbesöket kan det i vissa fall få motsatt effekt och besvären kan istället öka.

Förebygg sprickor med mjukgörande salva

Man kan regelbundet smörja ändtarmsöppningen med en mjukgörande salva för att undvika att få besvär av sprickor som orsakats av hård avföring.

Receptfria läkemedel

Det bästa för magen är att man försöker förebygga problemen. Om man inte lyckats med det utan ändå upplever att det är besvärligt att tömma tarmen, finns det olika typer av receptfria medel man kan pröva.

Snabbverkande medel vid tillfälliga besvär

Snabbverkande medel, till exempel mikrolavemang, fungerar bra om man har svårt att få ut avföringen och tillfälligt behöver snabb hjälp. De tas i ändtarmen och finns som lösning eller stolpiller. Medlen utlöser den så kallade avföringsreflexen och mjukar upp hård avföring som ibland sitter som en propp i ändtarmen. Lösningen brukar verka redan efter fem till femton minuter och stolpillren efter en timme. Exempel på receptfria läkemedel av det här slaget är Microlax och Resulax som lösning, och Dulcolax och Relaxit som stolpiller.

En annan typ av snabbverkande medel är laxermedel som skyndar på tarmrörelserna och tömmer tjocktarmen, så kallade tarmstimulerande medel. De har effekt efter åtta till tolv timmar. Den här sortens medel ska man inte använda i mer än en vecka eftersom en biverkning är att man efter en tids användande kan få motsatt effekt – man blir förstoppad. När hela tarmen töms kan man dessutom förlora viktiga salter och vätska. Exempel på läkemedel är Dulcolax enterotablett och Laxoberal kapsel.

Volymökande medel för långvariga problem

Om man har långvariga problem med trög mage som inte blir bättre av att man äter mer fiberrik mat, kan man pröva att ta så kallade volymökande medel. Medlen ökar volymen på tarminnehållet och hjälper på så vis tarmen att komma igång igen. Volymökande medel finns som pulver, till exempel Vi-Siblin och Inolaxol, man tar pulvret tillsammans med mycket vätska. Volymökande medel finns också som lösning, till exempel Duphalac och Laktulos. Volymökande medel kan man använda under en längre tid för att minska risken för förstoppning.

Det finns många olika receptfria medel som man kan använda vid förstoppning. Man kan fråga på apotek om man känner sig osäker på vilket medel man ska välja.

Man kan behöva kontakta vården

Om man inte blir bättre inom en, två veckor efter det att man har lagt om kosten eller använt receptfria medel är det viktigt att kontakta vårdcentralen. Om det finns blod eller slem i avföringen eller om avföringen är svart ska man kontakta vården så snart som möjligt. Det gäller också om man plötsligt tappar vikt, upplever att avföringsvanorna ändrar sig utan att man förstår orsaken till det eller får kraftig smärta i magen. Man behöver då hjälp med att hitta orsaken till problemen och få en annan behandling.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fiberrik blandning till frukosten

Blanda

 • 1,5 liter vatten
 • 2,5 dl fikon
 • 2,5 dl katrinplommon
 • 2,5 dl russin
 • 1,25 dl linfrö.
 • Låt stå över natten.
 • Tillsätt 1,5 dl vetekli och koka
 • blandningen i 10 minuter.
 • Lägg 2 msk av blandningen till exempel på gröten till frukosten.
 • Förvaras i kylskåp, men kan också frysas.


Gasbesvär

Gaser i magen är något som alla har. Gaserna består av luft som man sväljer ner i samband med att man äter eller dricker. En del av gasen bildas när maten bryts ner. Stora mängder gas passerar dagligen mag-tarmkanalen utan att man har några besvär.

Gasbesvär kan visa sig på olika sätt

När man får mer gas i magen än vanligt märks det genom att man får magknip. Man kan uppleva att "det kör" i magen eller att den bullrar. Magen känns spänd och uppblåst och man behöver släppa sig eller rapa.

Gaserna kan öka av grönsaker och förstoppning

Det finns flera orsaker till att man får besvär med gaser. Gaserna kan öka om man äter mycket frukt och grönsaker. Viss mat kan bidra till att det bildas mer gas, till exempel ärtor, bönor, kål och lök.

Om man är förstoppad kan besvären öka eftersom det är svårare för gaserna att passera genom tarmen då.

Det kan vara bra att veta att vissa läkemedel, till exempel volymökande medel, kan ge mer gaser.

Gaserna kan bero på att man inte tål viss mat

Ibland kan gasbesvären bero på att man inte tål ett visst ämne, till exempel laktos eller gluten. Laktosintolerans innebär att man är överkänslig mot laktos, mjölksocker. Glutenintolerans innebär att man inte tål gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg.

Vad kan man göra själv?

 • Tugga maten väl. Det är viktigt så att man inte sväljer ner så mycket luft.
 • Undvik att tugga tuggummi och dricka kolsyrade drycker eftersom det kan bidra till att det samlas mycket gaser i mage och tarm.
 • Undvik att äta stora mängder mat som bildar mycket gas till exempel vitkål, brysselkål, blomkål, kli och bönor.
 • Man bör undvika mat som innehåller stora mängder svårsmälta kolhydrater, till exempel fruktos, sorbitol, kål, lök och bönor, eftersom det kan ge mer gaser.
 • Ät mindre fett.
 • Om man vill äta mer fiber, till exempel frukt och grönsaker, är det bra att öka fibermängden lite i taget.
 • Pröva att låta bli mjölk ett par veckor för att se om det hjälper.
 • Motionera regelbundet.

Receptfria läkemedel

Att ta läkemedel mot gaser i magen är oftast inte nödvändigt. Medel som Minifom eller Dimetikon kan eventuellt lindra. Det krävs ett par dagars behandling för att få eventuell effekt.

Man kan behöva kontakta vården

Om besvären blir värre, om man samtidigt med gasbesvären får blod och slem i avföringen eller om man får förändrade avföringsvanor bör man vända sig till sin vårdcentral. 

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.


Halsbränna

När man får halsbränna får man ont i övre delen av magen. Det kan upplevas som en brännande känsla i bröstet. Det är också vanligt med sura uppstötningar. Halsbränna kan orsakas av att mat som man ätit och magsaft läcker upp i matstrupen.

Halsbränna är vanligt, men oftast är besvären lindriga och tillfälliga. Gravida kvinnor och överviktiga personer kan lättare få besvär.

Mat och dryck kan påverka

Det finns vissa livsmedel som kan ge halsbränna. Besvären kan lindras om man undviker fet mat, alkohol, juice och kaffe. Det kan också hjälpa att inte äta sent på kvällen och att låta bli att röka.

När besvären kommer kan man pröva att äta till exempel en banan, ett kex, lite grovt bröd eller dricka lite fil för att lindra obehaget.

Försök att hindra magsaften från att läcka upp

När man ska sova kan det vara bra att ligga på vänster sida och höja huvudändan på sängen. Då kommer inte magsaft och innehåll från magen lika lätt upp i matstrupen. Av samma anledning kan man försöka undvika att böja sig framåt och att lyfta tungt.

Stress och vissa läkemedel kan öka besvären

Även om halsbrännan inte beror på stress, kan det öka besvären. Därför är det bra att försöka minska stressen.

Om man ofta lider av halsbränna bör man undvika medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller diklofenak, ämnen som kan ingå i vanliga receptfria smärtstillande läkemedel. De irriterar magslemhinnan och ökar risken för besvär.

Receptfria läkemedel mot halsbränna

Det finns flera olika receptfria läkemedel mot halsbränna. Vissa mediciner neutraliserar magsyran så att den blir mindre sur. Andra bildar ett slags skum som lägger sig som ett lock överst i magsäcken, och gör det svårare för magsaften att komma upp i matstrupen. Det finns också läkemedel som minskar mängden magsyra.

Beroende på hur ofta man får besvär och hur långvariga de är, kan man fråga på ett apotek om vilket medel som passar bäst. Om man är gravid bör man fråga sin barnmorska eller läkare om råd.

Förebygg att besvären kommer tillbaka

För att minska risken för att besvären ska komma tillbaka är det bra att äta regelbundet. Det är också bra att undvika mat, kryddor och dryck som ger besvär. Genom att lära sig vad som utlöser halsbränna kan man försöka anpassa sina vanor utifrån det. Till exempel kan man försöka motverka stress om besvären ökar när man har mycket att göra.

Man kan behöva kontakta vården

Om man inte har blivit bättre efter att ha behandlat sig själv i två–tre veckor bör man kontakta vårdcentralen. Det gäller också om man har svårt att svälja, ofrivilligt börjar gå ner i vikt eller om man har långdragna eller ofta återkommande besvär med halsbränna.

Man bör kontakta vården genast om man har halsbränna och mycket ont i magen eller bröstet, om man kräks blod eller om avföringen är svart eller innehåller blod.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

 

Hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är vanligare hos äldre, gravida, överviktiga och de som har lätt för att få förstoppning.

Vad är hemorrojder?

I nedersta delen av ändtarmen, vid ändtarmsöppningen, finns små kuddar av bindväv och blodkärl. Kuddarnas uppgift är att hjälpa slutmusklerna att täppa till ändtarmsöppningen ordentligt. Om kuddarna förstoras innanför eller utanför ändtarmsöppningen kallas de för hemorrojder. Man kan ibland känna hemorrojderna med fingertopparna, de känns som ärtor eller små kuddar.

Det kan blöda och klia

Det är vanligt att hemorrojder brister. Då ser man ofta lite ljusrött blod på papperet när man torkar sig efter ett toalettbesök. Man kan också se blodstänk i toalettstolen.

Hemorrojderna kan vara smärtsamma, speciellt när man ska tömma tarmen. Smärtan beror på att tarmslemhinnan blir inflammerad intill hemorrojden. Ibland kan det också göra ont för att det har bildats små sprickor.

Eftersom hemorrojder kan göra att ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt kan både gaser och lite avföring eller slem passera utan att man kan hjälpa det. Det är också vanligt att det kliar eller svider.

Man kan behandla hemorrojder själv

Besvären av hemorrojder kan försvinna av sig själva utan behandling. Om man har lindriga besvär av hemorrojder kan man i första hand pröva att behandla dem själv under två, tre veckor. Om besvären fortsätter efter den tiden bör man låta sig undersökas av en läkare. Det är möjligt att besvären har en annan orsak än hemorrojder och att man därför behöver en annan behandling.

Tvätta och torka försiktigt

Torka rent med mjukt toalettpapper. Om det läcker avföring eller slem är det bra att tvätta kring analöppningen med ljummet vatten. Om det för stunden inte finns bra tvättmöjligheter kan man använda fuktat toalettpapper eller oparfymerade intimservetter.

Förstoppning kan öka besvären

Man har tidigare trott att personer som är förstoppade oftare får hemorrojder. Denna teori har dock ifrågasatts mer och mer då man inte kunnat hitta bevis för en sådan koppling. Däremot kan förstoppning öka besvären för den som redan har hemorrojder.

Om man har lätt för att få förstoppning är det bra att tänka på vad som orsakar hård avföring. Bland annat påverkar mat och dryck avföringens konsistens. Man kan minska sina besvär genom att försöka äta fiberrik mat regelbundet och att röra på sig mer.

Om man vet med sig att man får i sig för lite vätska är det bra att försöka dricka mera. Ofta kan ett par glas vatten extra om dagen vara nog för att avföringen ska bli mjukare.

På apotek finns också receptfria medel för att förebygga förstoppning.

Receptfria läkemedel kan lindra

Det receptfria medlet Xyloproct lindrar smärta, minskar blödningen samt motverkar klåda och inflammation. Medlet finns både i form av stolpiller, som man för in i ändtarmen, och salva. Även hydrokortisonsalva, till exempel Hydrokortison CCS eller Midison Lipid, lindrar klåda.

Salvan Xylocain verkar bedövande på stället där man har hemorrojderna och kan vara bra att använda tillfälligt om det gör ont när tarmen ska tömmas.

Man kan alltid få råd om de olika läkemedlen på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om besvären fortsätter efter att man har försökt behandla sig själv i två, tre veckor ska man kontakta vårdcentralen.

Om man blöder från ändtarmen, även om det skulle vara en liten blödning, så ska man alltid ta det på allvar. Vanliga orsaker till små blödningar från ändtarmen är hemorrojder, hård avföring eller en liten spricka i huden vid ändtarmsöppningen, men besvären kan också bero på annat som kräver behandling. Genom att ringa sjukvårdsrådgivningen, distriktssköterskan eller vårdcentralen kan man få hjälp att bedöma blödningen och om man behöver bli undersökt av läkare.

Vid återkommande besvär med att slem eller avföring läcker ut bör man också ta kontakt med vårdcentralen. Man bör även kontakta vården om man plötsligt får en större blödning eller blöder ofta.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

 

Magsjuka

När man blir magsjuk känner man sig illamående och har ont i magen, ofta med diarréer och kräkningar. Ibland har man feber. Magsjukan frestar på kroppen och man känner sig trött och tagen.

Vanligtvis beror magsjuka på en virusinfektion i kroppen. Det smittar lätt och ofta drabbas flera i familjen eller i bekantskapskretsen med bara några dagars mellanrum. En annan orsak till magsjuka kan vara att man har ätit mat som blivit dålig.

Typiskt för magsjuka är att besvären oftast kommer plötsligt och sedan går över inom ett par dagar.

Viktigt att dricka

När man har magsjuka och kräks och har diarréer förlorar kroppen både vätska och salter. Det behöver man ersätta, annars blir man trött och medtagen. Det kan vara svårt att dricka mellan kräkningarna men det är bra att ändå försöka få i sig vätska, lite i taget och ofta. Man kan pröva med vatten eller te, men man kan också pröva särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Man bör undvika för söta drycker, eftersom alltför mycket socker kan ge mer diarré.

Kroppens behov av vätska är större än man tror. En frisk vuxen person behöver närmare två liter under ett dygn. En person som är magsjuk behöver helst dricka ännu mer för att ersätta den vätska som har förlorats.

Vissa kan känna sig svimfärdiga

En del personer kan känna sig svimfärdiga när de gång på gång snabbt måste resa sig från sängen för att hinna kräkas inne på toaletten. Om man har sådana besvär är det bättre att ha en hink vid sängen.

Att börja äta igen

När man känner sig lite bättre och vill börja äta igen är det bra att pröva vanlig mat direkt, mat som man är sugen på. Om man har svårt att få i sig något kan till exempel vitt bröd och te kännas lättare att få ner.

Samla krafter

Efter kraftig magsjuka kan man behöva stanna hemma en extra dag från arbete, utbildning eller andra aktiviteter för att hinna vila och hämta nya krafter.

Hur kan man undvika att magsjuka sprids?

Det är bra att tvätta händerna med tvål före måltider och efter toalettbesök. Det är också bra att ha egen handduk. Smittan sprids ofta genom maten, till exempel om den som är magsjuk lagar mat till andra. Därför är det bra att undvika att laga mat om man fått magsjuka.

Man kan också bli magsjuk av olika livsmedel. Därför har det betydelse hur man förvarar och hanterar mat och köksredskap.

Därför är det bra att:

 • inte låta mat stå framme länge, gäller även kallskuret
 • kyla ner mat snabbt och sedan förvara den kallt
 • vid uppvärmning av mat hetta upp den ordentligt
 • diska skärbräda och kniv direkt efter att rått kött, rå fisk eller kyckling skurits upp
 • använda olika skärbrädor till kött och till grönsaker.

Man kan behöva kontakta vården

Om det har gått ett dygn och man fortfarande kräks lika ofta och upplever att man får upp allt man dricker, bör man ringa sjukvårdsrådgivningen eller vårdcentralen för att få råd. Detsamma gäller om man efter första dygnet känner sig så matt att man inte under någon stund på dagen orkar sitta upp eller utföra en lugn aktivitet.

Man bör även kontakta vårdcentralen om man har väldigt ont i magen, har blod i avföringen eller har diarré som inte gått över på en vecka. Om man har blivit magsjuk direkt efter en utlandsresa bör man också kontakta vården.

Källa: www.1177.se