Ett citat om hur bra Bergslagens Arbetsmiljö är på  all typ av rehabilitering”

Allergi

Pollenallergi

När man är allergisk reagerar kroppen på vissa ämnen, till exempel från pollen, pälsdjur eller kvalster. När man kommer i kontakt med det som irriterar släpper kroppen ut ämnet histamin, vilket ger en allergisk reaktion. De vanligaste symtomen är att ögon och näsa börjar rinna och klia. Man brukar också nysa.

Pollenallergi ger mest besvär vår och sommar

Det är lätt att förväxla en allergisk snuva med en vanlig förkylning, men om besvären är långvariga och kommer på våren eller sommaren kan det vara pollenallergi.

När man har pollenallergi kliar det i ögonen och de kan bli lite röda. Näsan kliar och blir täppt men kan ändå rinna. Ofta är nästäppan värst på natten. Det är vanligt med nysattacker. Pollenallergi kan också ge rethosta och ibland astmatiska besvär. Man kan känna sig trött och hängig, men man har inte någon feber eller värk i kroppen som vid en vanlig förkylning.

Reaktionen är inte alltid densamma

Hur man reagerar på pollen kan variera från gång till gång. Ibland känner man nästan inget alls, andra gånger kan man få ganska stora besvär. Hur kraftig allergin blir beror på hur mycket och vilken typ av pollen som man utsätts för men också på hur man mår för tillfället. Förkylning, stress eller trötthet kan göra reaktionen starkare. Eftersom man kan reagera olika på olika ämnen vid olika tillfällen är det många som har besvär utan att veta att det beror på allergi.

Följ pollenrapporterna

Pollenrapporterna ger information om hur mycket pollen det finns i luften. Fint väder brukar betyda ökade pollenhalter medan regn ger lägre halter. Spridningen av pollen ökar om det blåser.

Andra tips i vardagen

Under pollensäsongen kan man tänka på att

  • duscha håret på kvällen för att skölja ur pollen som fastnat under dagen
  • ha fönstren stängda under dagen och inte ta in blommor och ris som ger besvär
  • inte vädra sängkläder eller torka tvätt ute
  • byta kläder när man har varit utomhus
  • undvika närkontakt med pälsdjur som har varit ute eftersom de ofta har mycket pollen i pälsen
  • hålla bilens friskluftsintag stängt
  • klippa gräset när det är daggvått eller ännu hellre låta någon annan göra det
  • motionera utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen.

Pollenallergi förvärras av tobaksrök. Därför är det bra att undvika rökiga miljöer. Om man är rökare kan man minska sina besvär genom att sluta röka.

Receptfria mediciner med antihistamin

Det finns många bra mediciner mot pollenallergi och flera är receptfria. Om man har besvär kan man börja med att pröva medicin som innehåller antihistaminer och som hindrar histaminet från att irritera i ögon och luftvägar. Antihistamintabletter börjar verka redan inom en timme och kan därför användas när besvären redan har börjat. Om man inte har besvär varje dag kan tabletterna tas vid behov. Antihistamin finns även som ögondroppar och nässprej. De börjar verka inom femton minuter.

Det går också att förebygga besvär med antihistamintabletter som tas en gång om dagen. Om man vet att man följande dag ska utsättas för något som brukar ge besvär kan tabletten tas kvällen innan.

Andra receptfria mediciner

Om man vet med sig att besvär från ögon eller näsa brukar öka i samband med pollensäsongen kan man försöka förebygga besvären med läkemedel som innehåller natriumkromoglikat. Medicinen förhindrar att histamin och andra retande ämnen släpps ut i kroppen. Denna typ av medicin finns både som ögondroppar och nässprej. Nässprejen har inte så stor effekt om man redan har fått besvär utan fungerar bäst om man tar den ett par veckor innan pollensäsongen börjar och sedan använder den regelbundet. Även ögondropparna fungerar förebyggande vid regelbunden användning, men hjälper också bra vid tillfälliga besvär.

Medlen kan kombineras

Ibland kan man behöva kombinera de olika receptfria medlen. Det går inte att, tvärtemot vad många tror, vänja kroppen vid det allergiframkallande ämnet genom att låta bli att ta medicin.

Nässprej med kortison – bra mot nästäppa

Nässprej med kortison brukar fungera särskilt bra mot just nästäppa. Kortisonet minskar irritationen i slemhinnan. Om man redan använder någon medicin eller salva som innehåller kortison bör man rådgöra med läkare innan man använder nässprejen.

Vanlig avsvällande nässprej som används vid förkylning bör undvikas om besvären beror på allergi. Sprejen kan göra nästäppan värre.

Skölj och rensa näsan från pollen

Ibland kan det hjälpa att bara skölja och rensa näsan från pollen och andra irriterande ämnen. Det brukar vara lätt att göra med en färdigblandad koksaltsprej som man kan köpa på apotek. Om näsan känns torr och irriterad kan man pröva mjukgörande nässprej med sesamolja.

Man kan pröva medicin för att se om det är allergi

Om man tror att besvären orsakas av pollenallergi kan man pröva receptfria nässprejer eller allergitabletter. Om man blir bättre av medicinerna är det troligt att det är pollenallergi som är orsaken.

Det finns även receptfri medicin som barn kan använda. Ofta finns åldersgränser för läkemedlen angivna på förpackningen.

Man kan behöva kontakta vården

Om man inte känner sig bättre efter att på egen hand ha behandlat besvären i ett par veckor bör man kontakta vårdcentralen. Man kanske behöver en annan medicin. Om man misstänker att ett barn har pollenallergi, och barnet inte har blivit bättre efter två veckors behandling eller om man har frågor kring medicineringen, bör man också kontakta vårdcentralen.

Man bör även kontakta vården om man har besvär med andningen eller om det bara är det ena ögat som är irriterat eller den ena näsborren som ger besvär.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Källa: www.1177.se